Icoanele facatoare de minuni ale Preasfintei

 

Pantanassa

Această icoană a Maicii Domnului este cea mai recentă dintre cele 7 icoane cunoscute ca făcătoare de minuni de la Mânăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos. Ea datează din secolul 17 la şi este aşezată în biserica mare a mânăstirii, la iconostasul din partea stângă.
Icoana este pictată pe lemn, având nu mai 40 cm înălţime. Pantanassa se tâlcuieşte ,,A-tot Stăpânitoarea'', iar ca tipologie această icoană reuneşte modelul Kyriotissa, pentru că Maica Domnului este re
prezentată în slavă împărătească, înveşmântată în roşu şi aşezată pe tron, dar şi Hodighitria, căci arată cu mâna dreaptă spre Pruncul Mântuitor:
Calea Adevărul, şi Viaţa.

După mărturia bătrânilor mânăstirii, această icoană are un har deosebit, iar cea mai veche minune cunoscută este cea săvârşită cu un tânăr care venise pelerin în Sfântul Munte. Când el a intrat în biserica mare şi a vrut să se închine în faţa acestei cinstite icoane a Maicii Domnului, o lumină puternică precum discul soarelui a ieşit cu cu zgomot din icoană şi lovind pe tânăr în piept, la trântit la pământ. Când şi-a revenit, el a povestit părinţilor că ducea o viaţă departe de Dumnezeu şi practica magia neagră. Puternica şi minunata intervenţie a Maicii Domnului l-a întors pe acest tânăr către o viaţă bine plăcută lui Dumnezeu.

În zilele noastre au avut loc vindecări minunate după rugăciuni stăruitoare în faţa acestei cinstite icoane sau a unor copii ale ei. În chip special s-au remarcat vindecări ale copiilor cu boli ale sângelui, multe mărturii în acest sens fiind trimise Mânăstirii Vatoped de la Centrul Oncologic pentru copii din Moldova. În urma acestor vindecări minunate icoana este cunoscută şi ca ,,Vindecătoare de cancer".
Mai mute copii ale acestei icoane au fost dăruite de Mânăstirea Vatoped în Rusia şi
România.

Autor : Silviu-Andrei VLĂDĂREANU

Conectati-va pentru a comenta